Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Οι Τρεις Ιεράρχες






Του Γεωργίου Φάκου
Εκπαιδευτικού -
Γραμματέα του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Άρτας 


Στις 30 Ιανουαρίου η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των τριών ιεραρχών, των τριών μεγάλων διδασκάλων, των τριών μεγάλων παιδαγωγών.  Την εορτή τους εθέσπισε ο Αλέξιος Κομνηνός το 1100 και αρκετά αργότερα το 1826 ο Φρειδερίκος Γκίλφορντ και ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος καθιέρωσαν την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Επτανησιακή Παιδεία. 16 έτη αργότερα, το 1842, το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε την εορτή αυτή ως ημέρα των γραμμάτων για όλη την ελεύθερη Ελλάδα και έτσι οι Τρείς Ιεράρχες είναι και επισήμως οι προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ἀπολυτίκιον τῶν Ἁγίων τριῶν Ἱεραρχῶν



Ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Άρτης «η Αγία Θεοδώρα»
υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Τσίτσικα

(από εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος»)

Ἀπολυτίκιον τῶν Ἁγίων τριῶν Ἱεραρχῶν, Βασιλείου τοῦ Μεγάλου, Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καὶ Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου - Ἦχος α' 

Τοὺς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος, τοὺς τὴν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας∙ τοὺς μελιρρύτους ποταμοὺς τῆς σοφίας, τούς τὴν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας∙ Βασίλειον τὸν μέγαν, καὶ τὸν Θεολόγον Γρηγόριον, σὺν τῷ κλεινῷ Ἰωάννῃ, τῷ τὴν γλώτταν χρυσορρήμονι∙ πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν∙ αὐτοὶ γὰρ τῇ Τριάδι, ὑπὲρ ὑμῶν ἀεὶ πρεσβεύουσιν.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Τῆς Τριάδος οἱ πρόμαχοι ...



Ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Άρτης «η Αγία Θεοδώρα»
υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Τσίτσικα

(από εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος»)

Στιχηρό Προσόμοιο - Ἦχος δ' -Ὡς γενναῖον ἐν Μάρτυσι

Τῆς Τριάδος οἱ πρόμαχοι, εὐσεβείας οἱ πρόβολοι, οἱ μετὰ τοὺς δώδεκα τρεῖς Ἀπόστολοι, οἱ ἐξ Ἐδὲμ ἀναβλύζοντες, τὸ ζῶν ὕδωρ ποταμοί, καὶ τὸ πρόσωπον τῆς γῆς, ζωηρύτως ποτίζοντες, θείοις ῥεύμασι, τὰ μεγάλα στοιχεῖα, τὰ τὴν πίστιν, ὥσπερ κτίσιν συνιστῶντα, ἀξιοχρέως τιμάσθωσαν.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Η Ψαλτική κατά τον ιερό Χρυσόστομο και η εποχή μας


Ιερά Πανήγυρη Αγίου Μαξίμου του Γραικού (20/21 Ιαν 2013) (βίντεο)






Εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών

   Εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Άρτης την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 (6μ.μ.) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» . Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο π. Αστέριος Χατζηνικολάου που θα αναπτύξει το επίκαιρο θέμα ΄΄Το πρόσκαιρο και το αιώνιο στη ζωή των Τριών Ιεραρχών΄΄ . Την εκδήλωση θα ανοίξει η Χορωδία Εθνικής Μουσικής του Πνευματικού Κέντρου υπό τη διεύθυνση του π. Κωνσταντίνου Πλακιά.


Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η Άρτα τίμησε τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό



 Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε η Ιερά Μητρόπολις Άρτης την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013, τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Μαξίμου του Γραικού, στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό της πόλης μας.
Πλήθος κόσμου και οι αρχές της πόλης μας προσήλθαν τόσο στον εσπερινό όσο και στην Θεία Λειτουργία προκειμένου να λάβουν την χάρη και ευλογία του μεγάλου τοπικού μας Αγίου, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη μας το έτος 1470.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.κ. Καλλινίκου  ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον. Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον πολυπράγμονα  βίο του εορταζομένου Αγίου Μαξίμου του Γραικού. Μίλησε για τα χαρίσματα και τις αρετές του,  τις οποίες απέκτησε από τη ζωή του στο Άγιο Όρος και στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου καθώς και απο την αποστολή του στη Ρωσία.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.κ. Καλλινίκου και του Σεβασμιωτάτου  ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης  στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στον πολυτάραχο βίο του Αγίου Μαξίμου στη Ρωσία, στο πλούσιο συγγραφικό του έργο καθώς και στην υπομονή και την πίστη στο Θεό που έδειξε κατά τις σκληρές και άδικες δοκιμασίες  που πέρασε.
Ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους δύο αρχιερείς που αποδεχόμενοι την πρόσκληση του προσήλθαν να συνεορτάσουν την μνήμη του Αγίου Μαξίμου καθώς και τους δύο χορούς για το όμορφο και κατανυκτικό ψάλσιμό τους. 
Να αναφερθεί πως  στις ανωτέρω ακολουθίες το δεξιό αναλόγιο εκόσμησε  Χορός Ιεροψαλτών από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Νεκταρίου Θάνου, ενώ το αριστερό αναλόγιο  χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Κόκκινου.

ΠΗΓΗ: www.imartis.gr


Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η πνευματική προσωπογραφία του Αγίου Μαξίμου του Γραικού μέσα από ένα υμνογραφικό ποίημα του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού.


Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου.
Ένα από τα υμνογραφικά κείμενα του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού  είναι και η Ιερά Ακολουθία του οσίου και θεοφόρου Πατρός  ημών Μαξίμου του Βατοπαιδινού.
Το υμνογραφικό αυτό ποίημα περιλαμβάνει :
Α. Τον Μικρό  Εσπερινό.
Β. Τον  Μεγάλο Εσπερινό με  την ακολουθία της Λιτής
Γ. Την ακολουθία του Όρθρου  της εορτής του Αγίου Μαξίμου του Γραικού (21η Ιανουαρίου).
Ο κανόνας του Αγίου του Όρθρου αρχίζει με παρακλητική προσευχή του μακαριστού γέροντος
«Βεβαρημένον τοῖς πολλοῖς μου πταίσμασι, τὸν νοῦν Φιλάνθρωπε, φώτισον καὶ λῦσον τὴν ἐμὴν διάνοιαν,  ὅπως ὑμνήσω Μάξιμον, τὸν σὸν δοῦλον ἀξίως, καὶ τὸν αὐτοῦ μέγαν ἔπαινον, πλέξω εὐφροσύνως γηθόμενος.»
και έχει την ακροστιχίδα:
 «Βατοπαιδίου  Μάξιμον  Κλεινόν γεραίρω Ιωσήφ»
 Ολόκληρο το υμνογράφημα  μπορεί να χαρακτηρισθεί  ως  μια ολοκληρωμένη  πνευματική  προσωπογραφία του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.

Μακάριος ανήρ...

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΞ ΑΡΤΗΣ


   Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη θα εορταστεί και φέτος η μνήμη του Αγίου Μαξίμου του Γραικού του Φωτιστού των Ρώσων στον ομώνυμο υπό ανέγερση μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό στην περιοχή του Τριγώνου της πόλεως  Άρτας .

   Ο γενναίος αυτός αθλητής της πιστεώς μας και ένδοξος  αγωνιστής της Ορθοδοξίας  έλκει την καταγωγή του από την πόλη της Άρτας  όπου γεννηθηκε από πλούσιους και ευσεβείς γονείς κατά το έτος 1470 ενώ περνώντας από την Ιταλία και το Άγιον Όρος θα καταλήξει στη Ρωσία όπου κοιμήθηκε κατά το έτος 1556.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 (Παραμονή εορτής)
ΩΡΑ 6.00 μ.μ.
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου .


Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013
ΩΡΑ 7.00 π.μ.
Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου.   

   Στις ανωτέρω ακολουθίες το δεξιό αναλόγιο θα κοσμήσει ο Χορός Ψαλτών Πρέβεζας ενώ το αριστερό αναλόγιο  χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού και Προέδρου του Συνδέσμου μας κ. Γεωργίου Κόκκινου.


Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Απολυτίκια του Αγίου Μαξίμου του Γραικού

Α.Ρωσικό
Τη του Πνεύματος καταλαμπρυνθείς αίγλη
Της σοφίας των θεοσόφως ρητορευόντων ηξίωσαι.
Τω φωτί δε της ευσεβείας καταυγάζων τας εν σκότει
της αγνοίας τελούσας καρδίας των ανθρώπων,
πάμφωτος εφάνης της Ορθοδοξίας φωστήρ ,Μάξιμε όσιε.
Εκ ζήλου δ΄ενθέου αποξενωθείς της πατρίδος μέτοικος
εγένου εις τας χώρας τας ρωσικάς,ένθα η του Υψίστου
Δεξιά εστεφάνωσε σε εν βασάνοις δεσμών και
φυλακής και εδόξασε σε εν θαύμασι .
Πρέσβευε απαύστως υπέρ ημών ,των εν αγάπη τιμώντων την μνήμην σου.
(Δημοσιεύτηκε στο γνωστό σύγγραμμα του Γρηγ.Παπαμιχάλη «Μάξιμος ο Γραικός», Αθήνα 1950 ,σελ.508)
Β.Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού
‘Ηχος δ΄. Ταχ προκατάλαβε.
Ασκήσει τὸ πρότερον, παιδαγωγήσας σαυτόν, εν όρει του Άθωνος, και νεκρωθεὶς τω Θεώ, τον κόσμον κατέλαβες· μέγας φανεὶς παμμάκαρ ισαπόστολος νέος, έστρεψας πλανωμένους εις οδοὺς του Κυρίου, διο  θεόφρον Μάξιμε, ημών μνημόνευε.
Γ.Γέροντος Γερασίμου Μικραγιαννανίτου.
Ήχος δ’.
Εξ Άρτης ανέτειλας, ώσπερ αστήρ φαεινός, σοφία κοσμούμενος, και αρετών τω φωτί, Πατήρ ημών Μάξιμε` όθεν την εν Ρωσία , Εκκλησίαν λαμπρύνας, λόγω σου Ορθοδόξω, και ορθότητι βίου,ενήθλησας νομίμως, και δόξης ηξίωσαι.
Δ. Άλλα απολυτίκια του Αγίου.
Ήχος α’.
Του λίθου σφραγισθέντος Λακεδαιμονίων τον γόνον, και της Άρτης το καύχημα, τον φωστήρα των Ρώσων και του Άθω αγλάισμα, τιμήσωμεν συμφώνως οι πιστοί, βοώντες προς αυτόν ειλικρινώς, δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα των Ορθοδόξων το νέον καύχημα.
Ήχος α΄
Της Ηπείρου το κλέος και της Άρτης το καύχημα,
Της Ορθοδοξίας εγένου οδηγός φαεινότατος.
Τιμώντες ούν την μνήμην σου σεπτώς
ω Μάξιμε γεραίρομεν πιστώς.
Τους αγώνας σου , τας νίκας και τα δεσμά,
προς τήρησιν της πίστεως.
Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ
Δόξα τω σε αναδείξαντι
διάπυρον προασπιστήν,
Του πατρώου δόγματος.

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ομιλίες στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Κυράτσας


Συνεχίζονται οι ομιλίες στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κυράτσας .  Αυτό το Σάββατο  19 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 6μ.μ.  ο Λέκτορας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων κ. Γιαννούλης Δημήτριος με θέμα '' Η ζωή του χριστιανού σήμερα '' .

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ιερά Πανήγυρη Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρίου εξ Άρτης



Τη 20η Ιανουαρίου η τοπική μας εκκλησία εορτάζει με κάθε λαμπρότητα τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρίου . Οι πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον εορτάζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό ( Μετόχιον Ιεράς Μονής Κάτω Παναγιάς) :
α. Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 και ώρα .μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιγνατίου.
β. Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 7π.μ. Πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Στις ως άνω ακολουθίες θα ψάλλει χορός ιεροψαλτών αποτελούμενος από μέλη του Συνδέσμου μας.
γ. Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 και ώρα .μ.  μεθεόρτιος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση προς το Νεομάρτυρα. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...